7 punkter der gør e-mail helt unik

E-mail har mindst 7 fordele, som ingen andre platforme er i nærheden af (og heller aldrig kommer i nærheden af, hvis du spørger mig).

Det er blandt andet disse fordele, der gør, at e-mail reelt aldrig har været truet på livet og med nogen sandsynlighed heller ikke bliver truet.

Hverken på kort eller lang sigt.

1️⃣ E-mail teknologien er ikke ejet af nogen

2️⃣ Alle har fri adgang til at bruge teknologien og ingen kan forhindre og/eller besværliggøre adgangen

3️⃣ E-mails kan krypteres

4️⃣ Brugeren ejer sine egne data

5️⃣ Mere end halvdelen af klodens befolkning har en e-mail

6️⃣ Alle kan i princippet oprette en e-mail (kræver dog computer/smartphone, internetforbindelse osv)

7️⃣ E-mail er 100% uafhængig af reklamer

Alle andre kanaler, som man kunne fristes til at sammenligne med, er ejet og kontrolleret af private virksomheder eller kræver en form for betaling.

Disse virksomheder, som lever af at tjene penge, kontrollerer suverænt, hvem der har adgang til hvad og hvornår.

Facebook

Facebook vil til enhver tid kunne udelukke dig fra messenger eller indføre en betalingsløsning. De vil også uden problemer kunne afskære dig for adgangen til dine data eller fylde din indbakke med 90% reklamer.

Det samme er tilfældet for whatsapp og Instagram. De er nemlig også ejet af facebook (eller Meta som de hedder i dag).

Google / Gmail

Gmail, som er ejet af Google, er en underlig hybrid. Gmail er baseret på helt normal e-mail teknologi, men dine data er opbevaret hos Google.

Jeg har aldrig nærlæst Google/Gmail betingelser, men jeg antager, at der et sted står, at brugen af deres platform sker 100% på egen risiko og at Google forbeholder sig retten til at ændre alt omkring aftalen. Herunder også at fjerne adgangen, ændre vilkår (indføre betaling) osv.

Kan Google finde på at ændre vilkårene? Jeg aner det ikke, men jeg kunne godt forestille mig, at der findes en person eller to hos Google, der med jævne mellemrum pusler med tanken om at opkræve en lille bitte betaling for brugen af Gmail.

Med 1,5 mia. aktive brugere, kan du jo selv fumle lidt med kuglerammen. Forestil dig, at Google fremadrettet opkræver en rund 10’er pr. bruger om måneden. Lad os desuden forudsætte, at kun 25% vælger at fortsætte med Gmail, mens resten stopper, fordi det ikke længere er gratis. Det vil give Google en meromsætning på 45 mia. kr. om året. Et beløb der i øvrigt ville stryge direkte på bundlinjen.

Kald mig bare et grådigt svin for overhovedet at skænke det en tanke. Den gode nyhed er, at du ikke er tvunget til at bruge Gmail. Der findes andre muligheder, hvis du bare skal bruge en simpel e-mail.

Personligt tror jeg ikke, at du behøver at frygte for din gratis adgang til Gmail. Værdien for Google af 1,5 mia. konti med dertilhørende data, tror jeg langt overstiger de sølle 45 mia. kr. i ekstra årlig omsætning.